Chcesz wzbogacić dietę produktami bogatymi w składniki odżywcze? Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne posiłki? Bakalie stanowią doskonałe źródło, ważnych dla zdrowia, minerałów i witamin. W dzisiejszym artykule odpowiemy na pytanie, jakie są właściwości zdrowotne bakalii oraz do czego można je dodawać.
Bakalie – właściwości zdrowotne
Bakalie to powszechnie wykorzystywane w kuchni, suszone owoce oraz orzechy takie jak pistacje. Do najpopularniejszych należą: suszona żurawina, rodzynki, daktyle, morwa biała oraz chipsy z banana i kokosa. Produkty dostępne w sklepie Pi – Nuts stanowią doskonałe źródło składników odżywczych. Są niezastąpionym źródłem tłuszczów, które korzystnie wpływają na kondycję cery. Ponadto są naturalną bombą energii. Bogate błonnik, regulują i korzystnie wpływają na układ trawienny oraz niwelują uczucie głodu.
Ponadto popularne w polskiej kuchni rodzynki zawierają potas, miedź, mangan, fosfor oraz witaminy z grupy B6. Zabezpieczają przy tym przed osteoporozą, przez co chętnie sięgają po nie kobiety w okresie menopauzy. Orzechy natomiast są polecane dla osób z chorobami krążenia. Działają przeciwzakrzepowo oraz pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. To właśnie z powodu swoich właściwości zdrowotnych bakalie polecane są amatorskim i zawodowym sportowcom, którzy są szczególnie narażeni na niedobory pewnych składników odżywczych. Duża zawartość białka sprawia także, że stanowią świetne uzupełnienie diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Do czego warto dodawać bakalie?
Bakalie doskonale sprawdzają się zarówno w roli samodzielnej przekąski, jak i uzupełnienia deserów oraz wytrawnych potraw. Migdały pomagają skutecznie hamować uczucie głodu, dzięki czemu polecane są osobom na diecie. Na śniadanie można nimi wzbogacić ulubiony jogurt, owsiankę oraz naleśniki.
Suszone owoce i orzechy nadają się także jako uzupełnienie wielu deserów i wypieków. Stanowią niezastąpiony dodatek do lodów, kremów czekoladowych oraz ulubionych ciast. Sprawdzą się zarówno w sernikach oraz babeczkach orzechowych. Występują w wielu tradycyjnych przepisach kuchni polskiej. Bakalie są przecież jednym z podstawowych składników keksu oraz bloku czekoladowego.
Słodkie dodatki możesz dodawać także do dań wytrawnych. Zmienią one na przykład oblicze klasycznej pieczeni ze śliwką. Żurawina pasuje do wielu potraw z wieprzowiny oraz sosów do serów. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników wyjątkowym obiadem, przygotuj kuskus z bakaliami lub roladki z kurczaka nadziewane ulubionymi owocami i orzechami.